Potatiskaka med renskav eller svamp

Alla, Fiskätare, Förrätt, Glutenfri, IBS, Laktosfri, Nyheter, Recept, Varmrätt, Vegan, Viktväktare

En varm potatiskaka med topping av renskav eller svamp passar bra på buffébordet.

6 personer (på buffé)

Potatiskaka

  • 12 medelstora potatisar
  • 4-5 dl mjölk/sojamjölk
  • 0,5 tsk salt
  • Nymalen svartpeppar

Renskavtopping

  • 1 paket renskav (ca 240g)
  • 1 msk smör
  • 8-10 enbär (krossade)
  • 1 dl matlagningsgrädde/mjölk
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar

Svamptopping

  • 250 g svamp (t.ex. kantareller eller skogschampinjoner)
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • 1 dl sojagrädde/sojamjölk
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar

Garnering

  • Lingon
OBS! Viktigt att fylla i!

Gör så här:

Potatiskaka

  • Skala potatisen och skär i tunna skivor
  • Koka potatisskivorna i mjölk/sojamjölk tills de är nästan mjuka
  • Krydda med salt och svartpeppar
  • Sätt på ugnen på 200oC.
  • Häll över potatisen i en ugnsform (det bör bli 2-3 cm tjockt lager)
  • Grädda potatisen i ugnen tills den fått fin färg
  • Låt potatisen kallna i formen
  • Stansa eller skär ut runda eller fyrkantiga ”kakor” ur potatisformen
  • Lägg ”kakorna” i en form som tål mikro (hit kan du förbereda och ställa i kylen)

Topping

  • Fräs renskav eller svamp i smör/margarin
  • Krydda och häll på grädde/sojagrädde
  • Låt grädden koka in

Servering

  • Värm potatiskakorna i mikron
  • Lägg på valfri topping
  • Strö över lingon

Glutenfri

Laktosfri

Använd laktosfria mjölkprodukter

Vegan

Använd sojamjölk, mjölkfritt margarin och svamp

IBS

Använd laktosfria mjölkprodukter och renskav (undvik svamp)

Viktväktare

Stek i belagd panna med lite smör, använd mager mjölk till potatiskaka och topping.

Fiskätare

Använd svamptopping

Så här läser du symbolerna

Grön

Använd

Gul

Anpassa receptet

Röd

Undvik

Dryckesförslag

Vinförslag rött: Briccotondo 2773, 89:-
Alkoholfritt: Mariestads alkoholfria öl

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng