Långbakad hjortstek eller Oumph med jordärtskockspuré och grönkålschips

Alla, Fiskätare, Glutenfri, IBS, Laktosfri, Nyheter, Recept, Varmrätt, Vegan, Viktväktare

Till varmrätt serverar jag en långbakad hjortstek som fått stå i ugnen i många timmar och blivit så mör att den går att dra isär med gaffel. Hjorten får sällskap av jordärtskockspuré, rödvinssky och rostad grönkål. För den som hellre äter vegetariskt serverar jag tillbehören tillsammans med okryddad Oumph.

 

6 personer

Hjortsteken

  • 1-1,2 kg hjortstek (eller nötkött)
  • 2 gula lökar
  • 4 medelstora morötter
  • 20 enbär
  • 2 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 1 krm kryddpeppar
  • 3 dl rödvin
  • 3 dl vatten

Oumph

  • 800 g okryddad Oumph
  • 20 enbär
  • 2 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 1 krm kryddpeppar
  • Rapsolja

Jordärtskockspuré

  • 3 medelstora potatisar
  • 5 hg jordärskockor
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk smör
  • Salt

Rödvinssky

  • 4 dl rödvin
  • 4 dl vatten
  • 2 msk viltfond (eller grönsaksfond)
  • 100 g smör

Rostad grönkål

  • 0,5 förpackning färsk grönkål
  • Rapsolja
  • Salt

Till servering

  • Färska/frysta lingon eller torkade rönnbär
OBS! Viktigt att fylla i!

Gör så här:

Rostad grönkål

  • Sätt ugnen på 150oC
  • Skölj grönkålen och torka den
  • Ta bort den grova mittnerven och dela kålen i mindre bitar
  • Lägg kålen på en ugnsplåt, ringla över olja och strö på flingsalt
  • Gnugga kålen och rosta den sedan i ugnen till den är spröd och torr
  • Gör gärna detta någon dag innan kalaset (det doftar lite kål)

Hjortsteken

  • Sätt ugnen på 150oC
  • Ansa morötter och lök
  • Skär morötterna i slantar och hacka löken grovt
  • Putsa hjortsteken
  • Lägg hälften av grönsakerna i botten på en gryta som tål ugnsvärme
  • Strö över hälften av kryddorna
  • Lägg i hjortsteken och täck med resten av grönsakerna och kryddorna
  • Häll över rödvin och vatten och sätt på locket
  • Koka upp grytan på spisen och sätt sedan in den i ugnen
  • Låt grytan stå i ugnen i minst 5 timmar – gärna mer
  • Titta i grytan några gånger under tiden och fyll på med mer vatten om det ser torrt ut
  • Ta upp köttet och drag isär i mindre bitar med hjälp av två gafflar eller stekpincetter
  • Spara grönsakerna
  • Baka  gärna hjortsteken dagen innan kalaset
  • Värm köttet med grönsakerna före serveringen

Oumph

  • Stek okryddad Oumph och krydda med enbär, peppar och salt

Jorärtskockspuré

  • Skala potatis och jorärtskockor och skär i mindre bitar (potatisen i lite större bitar eftersom den kokar fortare)
  • Koka potatis och jordärtskockor mjuka i lätt saltat vatten (15-20 minuter)
  • Mixa till puré med matlagningsgrädde och smör. Smaka eventuellt av med lite salt.
  • Koka rödvin, vatten och viltfond tills 3 dl återstår. Värm straxt för servering och vispa i smöret.

Servering

  • Servera hjorten med jordärtskockspuré, rödvinssky, rostad grönkål
  • garnera gärna med lingon eller torkade rönnbär

Glutenfri

Laktosfri

Använd laktosfria mjölkprodukter

Vegan

Använd Oumph och vegosmör och grädde

Så här läser du symbolerna

Röd

Undvik

Gul

Anpassa receptet

Grön

Använd

IBS

Byt jordärtskocka mot palsternacka och uteslut löken. Använd laktosfria mjölkprodukter.

Viktväktare

Minska smöret i purén och rödvinsskyn

Fiskätare

Använd Oumph

Dryckesförslag

Fontanafredda Barbaresco nr 75182, 169:-

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng